Laparoscopisch steriliseren dwz met de kijk operatie methode

Nieuw in onze praktijk is het laparoscopisch steriliseren van uw hond.

Laparoscopisch steriliseren is het steriliseren van uw huisdier via de kijkoperatie methode.

In plaats van een grote snede worden er 2 kleine gaatjes gemaakt in de buik van de hond. Door deze 2 gaatjes worden een camera en een brander in de buik gebracht waarmee de operatie wordt uitgevoerd.

Het grote voordeel van deze methode is dat het minder ingrijpend is voor uw hond omdat er geen grote snede in de buikwand hoeft worden gemaakt. Ook heb je veel beter overzicht tijdens de operatie over de organen en hoeft er niet aan organen gemanipuleerd te worden. Hierdoor wordt er minder trauma aangebracht bij uw hond waardoor ze aanzienlijk sneller zullen herstellen van de ingreep. Het grootste voordeel is waarschijnlijk nog het feit dat u uw hond niet 10 dagen aan de lijn hoeft uit te laten maar dat ze de volgende dag gewoon los mogen rondrennen tijden het uitlaten. Ook het dragen van een pet- shirt of een kap behoort bij deze ingreep tot de verleden tijd.

Wij hebben veel ervaring met deze techniek en hebben al meer dan 200 honden “pijnloos”laparoscopisch gesteriliseerd.

Deze techniek leent zich ook zeer goed voor verwijderen van een binnenbal bij de reu de zogenoemde cryptorchen.

Wanneer kunt u uw hond laparoscopisch laten steriliseren? Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een normale sterilisatie. Vanaf 6 maanden kan uw hond geopereerd worden. Bij teven die een verhoogd risico hebben op urine incontinentie is het verstandig om ze één keer loops te laten worden. Dat zijn oa de Dobermann, Old English Sheep dog, Rottweiler, Weimaraner, Springer spaniel, Ierse setter en Boxer. Als vuist regel kan je nemen dat honden die groter worden dan 25 kilo één keer loops mogen worden. De beste periode om ze te laten steriliseren is dan 2 ½ tot 3 maanden na de 1e loopsheid. Honden onder de 25 kilo opereer je het liefst voor de 1e loopsheid op 6 maanden. Dit zijn algemene vuistregels waar soms in specifieke situatie van kan worden afgeweken vraag het daarom altijd na indien u twijfelt.

Wat zijn de kosten?  Laparoscopisch steriliseren is iets duurder dan een gewone sterilisatie vanwege de speciale apparatuur die er aan te pas komt. De prijs begint bij 435 euro voor teven onder de 10 kilo lichaamsgewicht. Hieronder volgt een tabelletje:

tot 10 kg € 435
11-20 kg € 450
21-30 kg € 475
31-40 kg € 500

Openingstijden

maandag:08.30 tot 18.00 uur
dinsdag:08.30 tot 18.00 uur
woensdag:08.30 tot 18.00 uur
donderdag:08.30 tot 20.00 uur
vrijdag:08.30 tot 18.00 uur