Frederik en Chantal met honden
Frederik en Chantal met honden

Groeipijn (Enostosis)

Enostosis is een veel voorkomende aandoening van de lange beenderen bij jonge honden van voornamelijk middelgrote en grote hondenrassen. Het wordt in de volksmond ook wel 'groeipijn' genoemd. De aandoening komt vier keer meer voor bij mannelijke dieren dan bij vrouwelijke dieren en openbaart zich meestal op een leeftijd van zes maanden tot twee jaar.

Symptomen groeipijn

Een vrij plotse kreupelheid die kan verspringen van het ene naar het andere been. De poot is pijnlijk. De kreupelheid verdwijnt meestal na enkele dagen tot weken, maar kan ook langer duren of zelfs terugkeren. Ook symptomen van algemeen ziek zijn (hangerig, slecht eten, vlug moe, koorts) kunnen voorkomen.

Diagnose groeipijn

Aan de hand van de informatie die de eigenaar verstrekt en de symptomen kan de dierenarts al een verdenking van enostosis krijgen. Bij druk op de lange beenderen (knijpen in het bot vlak boven het ellebooggewricht of kniegewricht) geeft de hond hevige pijnreacties. Het losjes bewegen van de gewrichten is meestal niet pijnlijk. Bij röntgenonderzoek kunnen we zien of er sprake is van groeipijn. Ook komen dan eventuele andere gewrichtsaandoeningen aan het licht.

Oorzaak groeipijn

Dat is tot nu toe onbekend. Verschillende theorieën zijn geopperd. Drie oorzaken lijken het meest waarschijnlijk:

  1. Erfelijkheid
  2. Een virale infectie, hoewel het nooit gelukt is het virus aan te tonen
  3. Te calcium-rijke voeding

Behandeling groeipijn

Soms gaat de kreupelheid vanzelf over. In de ernstige gevallen is een behandeling met pijnstillers en/of ontstekingsremmers noodzakelijk. Dat helpt meestal heel snel, maar na stoppen met de medicijnen kunnen de klachten ook weer terugkomen en is nog een behandeling noodzakelijk. Tevens moet de hond het rustig aan doen qua beweging. Uiteindelijk groeit de hond eroverheen.

Kan groeipijn worden voorkomen?

Nee, omdat we de oorzaak niet goed kennen kunnen we het ook niet goed voorkomen. Wel kunnen we met preventieve maatregelen, namelijk door te kiezen voor een goede voeding voor grote hondenrassen, de kans op het ontstaan van enostosis verminderen. Deze voeders worden gekenmerkt door een laag calcium-gehalte per energie-eenheid voer.

De ideale hoeveelheid calcium in een voer voor de snelgroeiende grote hondenrassen is 0.45 - 0.55 gram calcium per MJ (megaJoule) energie. Helaas vermelden de meeste voederfabrikanten de energiewaarde van het voer niet op de verpakking, omdat dat wettelijk niet verplicht is. We zouden het wel graag weten, dus moeten we dat dan navragen bij de fabrikant. Dat is belangrijk omdat een hond eet naar zijn energiebehoefte. Wat de fabrikanten altijd wel vermelden op de verpakking is de hoeveelheid calcium per kg voer, dus bijvoorbeeld: dit voer bevat 1% (10 gram per kg) calcium. Uitgaande van de gemiddelde energiewaarde van de meeste voeders is dat dan te veel ! Een calciumgehalte van 0.8% is meestal veilig.

Houdt de hond er iets aan over?

Nee, deze aandoening levert geen blijvende schade aan het skelet op. Hoewel de eerste twee levensjaren perioden van pijn en kreupelheid kunnen optreden, is het vooruitzicht op uiteindelijk herstel zeer goed !

Openingstijden

maandag:08.30 tot 18.00 uur
dinsdag:08.30 tot 18.00 uur
woensdag:08.30 tot 18.00 uur
donderdag:08.30 tot 20.00 uur
vrijdag:08.30 tot 18.00 uur